Beste klant, op dit moment is het helaas niet mogelijk een nieuwe bestelling te plaatsen. Excuses voor het ongemak!

Hoe kunt u kleuren het beste gebruiken in uw interieur?

Hoe kunt u kleuren het beste gebruiken in uw interieur?

Veel mensen willen kleur (of juist geen kleur zoals zwart en wit) inpassen in de huidige stijl van hun woning, maar weten niet precies waar ze nu moeten beginnen.

Daarom helpen we u graag op weg met wat kleuradvies om tot een mooi resultaat te komen waar u hopelijk een tijd van kunt genieten en trots op kunt zijn. We beginnen hieronder met de basis.

Het maken van een licht en donker effect

Deze naam spreekt voor zich, om op deze manier kleuren te combineren plaatst u simpelweg een lichte kleur naast een donkere kleur. Uw oog zal meteen getrokken worden naar de lichte kleur, waardoor deze meer op gaat vallen.

Als u bijvoorbeeld een lichte vloer samenbrengt met donkere muren lijkt het plafond hoger. Past u dit andersom toe, dan lijkt de kamer ineens een stuk breder. Dit is een handige oplossing voor kleine stadsappartementen en studentenkamers.

Het licht-donker effect creëert ook reliëf in een kamer, gebruik dit contrast in vierkante ruimtes om het vlakke iets te breken en een wat speelser beeld te realiseren.

Ook bij het gebruik van accessoires kunt u een lichte en donkere kleur goed combineren. Plaats bijvoorbeeld donkere kussens in een lichte bank voor een elegant, opvallend resultaat.

Het spelen met kussens qua grootte en kleuren is gemakkelijk en erg leuk om te doen. Daarnaast zorgt het voor een in korte tijd voor een opvallend resultaat.

Tip: Een donkere muur naast een lichte zorgt ervoor dat de lichtste naar de voorgrond komt.

Wilt u bijvoorbeeld een industrieel donker meubel duidelijk in de schijnwerpers zetten, zet deze dan tegen een witte achtergrond. Uw oog zal meteen getrokken worden naar de donkere kleur.

Het maken van een warm en koud effect

Bij deze kleurencombinatie kiezen we om warme kleuren (rood tot geel) samen te brengen met koudere kleuren (blauw tot paars). Ook hierdoor krijgen we een beeld waarbij de warme kleur meer naar de voorgrond komt.

Wilt u toewerken naar een gezellige, meer warme ruimte? Gebruik dan een overheersend warme kleur met slechts een paar koude accenten.

U kunt proberen te werken met veel warme kleuren in een kamer, want warme kleuren stralen natuurlijk ook meteen gezelligheid uit.

Probeer dit dan te combineren met wat koudere tinten. Beiden moeten aanwezig zijn om tot een mooi en compleet resultaat te komen.

Tip: Indien u meer houdt van sobere, koude kleuren, gebruik dan een warme kleur die terugkomt in uw accessoires om de kamer meer tot leven te brengen. Koudere kleuren worden meestal toegepast in een slaapkamer of werkruimte.

Dankzij een kleine toevoeging van warme kleuren maakt u het geheel minder kil. Kies bijvoorbeeld voor een beddensprei in warm oranje als uw slaapkamer in blauwtinten geverfd is.

Het maken van een kleur tegen kleur effect

Dit is er een voor de mensen die wat meer durven! Hiervoor plaatst u twee felle kleuren naast elkaar, waardoor er een actie-reactie ontstaat. Zwart naast wit kan eveneens een kleur-tegen-kleur contrast zijn! Deze manier van kleuren van combineren is weer net iets spannender.

Gebruik hierbij het liefste complementaire kleuren om tot een mooi resultaat te komen. Begin subtiel met kussens of stoelen in opvallende kleuren, zo bereikt u ook al een duidelijk en speels effect. Dit contrast vindt u bijvoorbeeld vaak terug in werkruimtes, om de boel wat minder serieus te maken.

Het wordt weinig toegepast in leefruimtes omdat dit vaak te overheersend is. U hoeft natuurlijk niet meteen uw (thuis)kantoor in twee felle kleuren gaan schilderen, u kunt dit effect prima bereiken door middel van het gebruiken van accessoires.

Het grootste ‘kleur tegen kleurcontrast’ ontstaat er wanneer u met primaire kleuren werkt, dit zijn rood, blauw en geel.

Het maken van een kwaliteitscontrast

Een kwaliteitscontrast ontstaat wanneer felle, heldere kleuren naast een zachtere vorm, afgezwakte kleuren worden geplaatst. Dit wordt ook weleens “ton sur ton” genoemd.

Wanneer we werken met kwaliteitscontrast gebruiken we één doffe kleur heel veel en leggen we een accent met hetzelfde kleur, voorbeeld een lichtblauwe slaapkamer met donkerblauwe accenten. Of maak een combinatie van zitmeubelen in een verschillende tint.

Hiermee kunt u weinig verkeerd doen want in principe zet u twee dezelfde kleuren naast elkaar, die bestaan uit andere tinten. Hierdoor springt de meest heldere kleur eruit, dit kan ook gebruikt worden om reliëf te creëren waar nodig.

En is dit allemaal iets te eentonig voor u? Werk dan met verschillende materialen om het contrast nog sterker te benadrukken.

Tip: Deze manier van kleurgebruik kan best snel eentonig worden! Dit kunt u gemakkelijk oplossen door deze kleuren te combineren met veilige wit-of zwart-tinten om het geheel wat minder saai te maken.

Wij hopen dat we u op weg hebben geholpen om lekker aan de slag te gaan. Begin klein met accessoires en bouw het dan op naar meer en groter.

Er zijn tegenwoordig ook superhandige programma’s verkrijgbaar in de App-stores waarmee u uw kamers 3D in beeld kunt brengen en meteen kleuren van muren en meubels kunt inpassen.

Zo hoeft u niet te investeren in verf en meubels waar u achteraf misschien toch niet blij mee bent. U kunt lekker online aan de slag gaan en wanneer u tevreden bent met het beeld gaat u daadwerkelijk in uw huis aan de slag. Succes!

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}