Beste klant, op dit moment is het helaas niet mogelijk een nieuwe bestelling te plaatsen. Excuses voor het ongemak!

Welk materiaal banken past het beste bij uw inrichting?

Welk materiaal banken past het beste bij uw inrichting?

Behalve de vormgeving en het formaat, is ook het materiaal van uw bank van groot belang.

Omdat u de bank dagelijks gebruikt en u er comfortabel op moet kunnen zitten, maar ook het gebruiksgemak qua bijvoorbeeld schoonhouden is van belang. Er zijn namelijk verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden om banken mee te bekleden.

Daarnaast kunnen deze materialen ook nog eens op een andere manier afgewerkt worden. Denkt u bijvoorbeeld eens aan een bank met een houten onderstel gecombineerd met een bekleding van stof, of een bankstel met een metalen frame als onderstel en een leren bekleding.

Dat zijn de zogenaamde klassieke combinaties die het altijd goed doen bij elkaar.

Alle gebruikte materialen hebben zo zijn voor- en nadelen. De keuze voor het materiaal van een bank is dus zeer persoonlijk. Een bank moet passen in uw thuissituatie en dus bij de personen en eventueel dieren die gebruik maken van de bank.

Zo zal een leren bank aan de ene kant handig zijn als er huisdieren aanwezig zijn met het oog op de haren die de dieren verliezen, maar is het een minder goed idee als u een kat met scherpe nagels heeft. In het geval van een nieuwe bank is het dus ook superbelangrijk om te weten wat de duurzaamheid is en wat de reinigingsmogelijkheden zijn.

Banken van (kunst)leer 

Er zijn veel verschillende leersoorten die gebruikt kunnen worden om een bank te bekleden. Zo wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van runderleer, schapenleer of kunstleer.

Er zijn nog een heleboel andere soorten die minder vaak gebruikt worden. Een leren bank is in diverse kleuren verkrijgbaar en in combinatie met een onderstel van hout zal er een heel andere stijl te zien zijn dan op een metalen onderstel.

Leer van runderen is een soort dat veel gebruikt wordt. Het leer van een stier is hiervoor zeer geschikt omdat er dan een groot oppervlak beschikbaar is. 

Een bank van stof heeft een heerlijk zachte en luxueuze uitstraling, maar kan lastig zijn voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld huisstofmijtallergie.

Gelukkig is er voor deze groep ook een mooi alternatief en kan de bekleding van veel banken ook geleverd worden in een kunststof variant. Bij Meubelleeuw is dit bij alle banken en fauteuils een mogelijkheid!

Stoffen bank

Als u liever niet voor een leren bank kiest, dan past een bank van stof misschien beter bij u.

Het grote voordeel van een stoffen bank is dat deze in elke denkbare stijl te krijgen is. Zo kan de stijl van een stoffen bank variëren van een klassieke stijl tot een romantische stijl en van een zeer strakke en moderne uitvoering tot een landelijk design.

Ook in de kleuren, met of zonder print, zijn er heel veel mogelijkheden. Een stoffen bekleding past bovendien bij alle soorten materiaal zoals een onderstel van metaal of hout. Bij ons worden alle banken en fauteuils standaard in stof aangeboden.

Het onderhoud van de bank

Tegenwoordig zijn veel bankstellen geïmpregneerd. Hierdoor krijgen vuil en vocht minder kans om door te dringen in het leer van de bank. Het ene leren zitmeubel vereist een ander onderhoud dan het ander, maar over het algemeen kunnen de leren banken gereinigd worden met een licht vochtige doek en bijvoorbeeld een scheutje natuurazijn.

Voor de speciale leersoorten is het verstandig om bij aankoop van een leren bank te informeren naar een onderhoudspakket. Een goede meubelzaak is in staat een goed advies te geven en biedt in de meeste gevallen een onderhoud- en reiniging pakket aan.

Impregneren

Een geïmpregneerde bank is goed bestand tegen vuil en vocht. Dit is vooral handig wanneer er weleens gemorst wordt op de bank door bijvoorbeeld (kleine) kinderen.

Er zijn ook stoffen banken die niet geïmpregneerd zijn. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, is het verstandig dat u kiest voor een bank waarvan de stoffen hoes eraf gehaald kan worden zodat u deze zelf kunt wassen of desgewenst naar de stomerij kunt brengen.

Kussens

Het voordeel van een stoffen bank met kussens is dat dat deze, wanneer gewenst of noodzakelijk, opnieuw bekleed kunnen worden. Zo kunt u de levensduur gemakkelijk verlengen.

Soorten vulling

Het is eigenlijk niet het leer of stof van de bank die de zit bepaalt, de vulling is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee de banken opgevuld kunnen worden.

Koudschuim

Veel banken hebben als vulling “koudschuim” ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.

De HR-waarde kan verschillen waardoor de bank een wat hardere of zachtere zit heeft. Bij ons zijn voorbeelden van banken met een koudschuimvulling de set Sedna en de twee- of driezitsbank Varuna.

Visco-schuim (of Memory foam / Traagschuim)

Tegenwoordig ziet u ook steeds vaker de mogelijkheid voor memory-foam staan. Memory foam is een andere benaming voor traagschuim, NASA-schuim of visco-elastisch schuim.

Memory foam is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid omdat dit foam in staat is om zich optimaal aan te passen indien er druk op het schuim uitgeoefend wordt. Als u op een bank met een laag van memory foam gaat zitten dan zakt u een klein beetje in de bank weg.

Bonell- of pocketvering

Naast verschillende schuimsoorten kunt u ook steeds vaker kiezen voor een pocket-vering of bonell-vering. Een bank met pocketvering bestaat uit allemaal individueel verpakte veren in zakjes (pockets). Deze veren kunnen individueel van elkaar reageren en bewegen, waardoor ze een goede ondersteuning aan uw lichaam bieden.

Een bonell veer is conisch van vorm. De zandloper-achtige vorm zorgt ervoor dat bij een hogere belasting de veren meer weerstand geven en dus ondersteuning bieden. Een bonellvering wordt meestal gecombineerd met een toplaag van bijvoorbeeld traagschuim of koudschuim.

Polyether met een toplaag van synthetische vlokken en een Dacron laag

Om een bank strak te maken en er mooier uit te laten zien, wordt over het algemeen foam, koudschuim of polyesterschuim gebruikt, wat in sommige gevallen wordt afgewerkt met een veren-vulling. Dit afdek materiaal wordt gebruikt op schuim of binnenvulling, direct onder de uiteindelijke stoffering zoals leder, leather-look of stof.

Buiten het optische voordeel heeft het ook een allergie beschermende functie en een vochtregulerende functie. Daarnaast zorgt het voor duurzaamheid en wordt dus vroegtijdige slijtage voorkomen.

Het onderstel

Natuurlijk heeft een bank ook altijd een onderstel, zelfs als u deze niet direct kunt zien. Sommige banken staan op vier poten, een andere bank heeft weer een ingewikkelde constructie, er zijn vele mogelijkheden. Het onderstel van een bank maakt een belangrijk deel uit van het geheel en kan van diverse materialen gemaakt worden. Zo kan er gekozen worden voor een metalen onderstel maar kan de voorkeur ook uitgaan naar een bepaalde houtsoort of rotan.

Eikenhout

Houtsoorten zijn in alle meubeltakken erg populair en dus ook bij bankstellen. Een van de houtsoorten waar veel mensen voor kiezen is eiken, dit omdat dit een erg duurzaam product is. Een ander voordeel is dat eikenhout op alle denkbare manieren verwerkt kan worden zodat het niet alleen meer voor klassieke meubels gebruikt kan worden. Ook de kleur kan naar wens aangepast worden.

Metaal

Materiaal zoals metaal wordt meestal gebruikt bij slanke ontwerpen. Kies bijvoorbeeld voor een onderstel van metaal met een ronde vorm of slanke pootjes onder uw bank. Dit metaal is uiteraard sterk genoeg om het gewicht van de bank te kunnen dragen.

Naast metaal wordt in deze gevallen ook dikwijls kunststof gebruikt of een combinatie van verschillende materialen.

Conclusie

U ziet dat er vele materialen en mogelijkheden zijn als u een nieuwe bank gaat uitzoeken. Wij hopen dat onze tips u helpen de juiste keuze te maken en dat u veel plezier zult hebben van uw nieuwe bank. Een vrijblijvende afspraak maken om te komen kijken en zitten is altijd een goed idee! U bent van harte welkom.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}