Welke soorten banken zijn er en wat past bij onze woonkamer?
De bank is een belangrijk onderdeel in het interieur van uw woning en heeft een grote invloed op de sfeer en uitstraling van uw inrichting.
Als u inmiddels een beetje weet wat u zoekt qua stijl, kleur, het aantal zitplaatsen, materiaal, ontwerp, comfort en het budget dan kunt u gaan kijken naar de grootte en vormgeving. Want de meeste banken zijn tegenwoordig op vele manieren en in vele afmetingen leverbaar.
Standaardafmetingen bij banken zijn er eigenlijk niet echt. De breedte, diepte en hoogte hangen heel erg af van de manier waarop de bank ontworpen is. Daarom spreken we bij de formaten van banken meestal over 2-zits, 3-zits en zelfs 4-zits banken. Dit geeft simpelweg aan dat er twee, drie of vier mensen op deze bank kunnen zitten.
Om het ingewikkeld te maken zijn er ook nog 1,5-zits, 2,5-zits of 3,5-zits banken in verschillende afmetingen en allerlei mogelijkheden tot het koppelen van banken tot bijvoorbeeld een hoekbank.
Om u een beetje op weg te helpen vindt u hieronder een opsomming van de meest voorkomende banken en fauteuils en meer uitleg over de mogelijkheden.
Hoekbank of loungebank?
Een hoekbank is een bank die gekoppeld is zodat er een hoek ontstaat. Deze bank kan in vele verschillende formaten uitgevoerd worden en u kunt zelf kiezen waar in de bank de hoek komt.
Ook heeft u de keuze voor een dormeuse (bij deze elementen is er een extra rug in het lounge-gedeelte aangebracht, waardoor er meer zitplaatsen ontstaan. De hoek loopt door in een langere rug en eindigt meestal in een poef gedeelte) of een koppelstuk.
Vaak zijn hoekbanken in een diepe en een ondiepe uitvoering de verkrijgen. Bent u echt op zoek naar een grote bank?
Er zijn ook (hoek) loungebanken en hoekbanken in een u-vorm die plaats bieden aan wel acht personen. Let ook goed op welke salontafel u hierbij wilt zetten, omdat bij een U-vorm de beschikbare ruimte voor de salontafel soms wat beperkt kan worden. Bij Meubelleeuw hebben wij verschillende hoekbanken waar u uit kunt kiezen.
2-zits of 3-zits bank?
De naam zegt het eigenlijk al; een bank waar u met twee of drie personen op kunt zitten. Ook wel twee-zitter of drie-zitter genoemd.Behalve banken voor twee of drie mensen bestaan er dus ook 1,5-zits, 2,5-zits of 3,5-zits banken.
Omdat er geen duidelijke standaardmaten bestaan wat banken betreft wordt de grootte van een bank op deze manier aangegeven. Kijk dus goed naar de afmetingen die bij de betreffende bank beschreven staan want er bestaan ook grote verschillen qua afmetingen van kussens.
Bank met chaise longue
De letterlijke vertaling van dit woord is ‘lange bank’ en vindt zijn oorsprong in het 18e -eeuwse Frankrijk.
Een chaise longue wordt ook wel sofa genoemd en heeft aan maar aan een kant een leuning die bestaat uit een geheel. Eigenlijk is het een kruising tussen een fauteuil en een bed, zodat er een bank ontstaat waarop u heerlijk kunt relaxen.
Deze zijn verkrijgbaar in vrijwel alle gewenste stijlen, ontwerpen en kleuren. Het ontwerp van een chaise longue wordt ook steeds vaker in een hoekbank verwerkt. Dan heeft u het beste van twee werelden.
Fauteuils
Een fauteuil is eigenlijk een soort leunstoel. Deze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, groter en kleiner en in tal van kleuren, materialen en ontwerpen.
De fauteuil wordt vaak gebruikt als aanvulling op een bank of banken-set en tegenwoordige ook steeds vaker voor bij de eettafel voor heerlijke lange avondjes.
Hocker – voetenbank
De hocker is een soort voetenbank in dezelfde stijl als uw bank en hoort helemaal bij de trend van nu. U kunt een hocker gebruiken om uw benen op te leggen, als verlengstuk van de bank of als salontafel. Een hocker koopt u in combinatie met een bank, maar ook gewoon als los product.
Het zitcomfort van uw bank
Kies altijd voor een bank die lekker zit en ga dus, ook als u online een bank heeft gezien, altijd even proefzitten, liggen en hangen! Het comfort van een bank of fauteuil kan per persoon erg verschillen. Dit komt iedereen anders zit op een bank.
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die keurig rechtop gaan zitten. Dan komt lekker (bank)hangen en liggen veel vaker voor. Door deze persoonlijke voorkeur is het van groot belang dat alle gebruikers de bank voor de aankoop even uitproberen.
Om het zitcomfort goed te kunnen beoordelen kunt u letten op de hoogte van de rugleuning en op de breedte van het bankstel in verhouding tot de lengte van de benen. Verder kunt u kijken of de zijleuningen prettig aanvoelen en de kussens voldoende ondersteunen waar nodig.
Want die prachtige bank die u zorgvuldig uitgekozen hebt, kan in werkelijkheid helemaal niet lekker zitten en dat is dan ook zonde van het geld. Want uiteindelijk is het zitcomfort het meest belangrijke om mee te nemen bij uw keuze. U gaat uw bank tenslotte dagelijks gebruiken en dan moet u hier wel van kunnen genieten.
Wij hopen dat we u een beetje op weg hebben geholpen bij de keuze van uw nieuwe bank!